Lapacho – wewnętrzna kora długowiecznych drzew
rosnących w lasach tropikalnych AmerykiPołudniowej i Środkowej.
Badania właściwości leczniczych Lapacho wykazały,
że jest ono bogate w pierwiastki tj.: żelazo, wapń, magnez i mangan.
Od stuleci pau d’arco (inna nazwa) wykorzystywane jest
w medycynie naturalnej w leczeniu infekcji i schorzeń
wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby,
posiada właściwości antynowotworowe.
Wywar z kory Lapacho pomaga zwalczyć pasożyty,
ułatwia trawienie, poprawia działanie układu immunologicznego.
Ma też właściwości antybiotyczne i działa detoksykacyjnie –
przyspiesza oczyszczanie narządów wewnętrznych z nadmiaru toksyn i trucizn.

~

~

Sposób przyrządzenia:
jedną łyżeczkę kory na szklankę wody, gotować przez 10-15 min., pozostawić do nasiąknięcia, odcedzić i pić tylko sam wywar.